דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


משפחת הדגנים 

מאת    [ 01/03/2009 ]

מילים במאמר: 578   [ נצפה 6506 פעמים ]

עם הדגנים נמנים אורז, חיטה (לחם, פסטות, בורגול, סולת, קוסקוס), תירס, שעורה, דוחן, קינואה, אמרנט ושיבולת שועל.

כיום מומלץ להרבות בצריכת דגנים מלאים ושהם יספקו 60% מכמות הקלוריות היומית.


עובדות על הדגנים:

1.הדגנים מהווים מקור בסיסי לאספקת אנרגיה ואבות מזון עבור מרבית אוכלוסיית העולם.

2. יש הבדלים בין הדגנים מבחינה תזונתית. לכן רצוי לגוון את צריכת הדגנים ולא להתמקד רק בסוג אחד.

3.את הדגנים ניתן לאכול כשהם מבושלים, מאודים, אפויים או נבוטים.

4. דגנים מלאים הם מקורות טובים לפחמימות, חלבונים, ויטמינים מקבוצה B בעיקר B1 ,B2 ,B3 , ויטמין E, ברזל, אבץ, מגנזיום וסיבים. דגנים אינם מכילים ויטמין C וקרטונואידים למעט תירס.

5.גרעין הדגנים מורכב מקליפה, נבט ואנדוספרם (מחסן התשמורת של הגרעין מכיל ברובו עמילן).

6.באכילת דגנים חשוב ללעוס היטב. ברוק יש את האנזים עמילאז שמתחיל את עיכול העמילן.

7.ברוב הדגנים הסיבים הקליפות מכילות את כל הויטמינים, מלבד B1 שרובו בנבט. האנדוספרם מכיל עמילן ומעט מרכיבים חיוניים.

8.דגנים מזוקקים עוברים עיבוד, בעיקר חיטה ואורז (כאשר הופכים אותם ממלא ללבן). הקליפה והנבט מורחקים מהם.

9. רוב הויטמינים, המינרלים והסיבים מורחקים עם הקליפות והנבט.

10.כדי להתעכל בגוף, זקוקות הפחמימות לויטמינים ומינרלים מסויימים, בעיקר מקבוצת B, אשר נמצאים באופן טבעי בקליפה ובנבט. כאשר הם מורחקים בתהליך העיבוד, לוקח הגוף את הויטמינים האלו ממקומות שונים בגוף ומשתמש בהם לתהליך העיכול. דבר זה גורם למחסור גדול יותר בויטמינים ומינרלים לאלו הניזונים מפחמימות מעובדות בלבד.

11.מלבד העובדה שדגנים מעובדים מזינים פחות, הערך הגליקמי שלהם גבוה ולכן מעלים מהר מאוד את רמת הסוכר בדם. הלבלב צריך להפריש כמות גדולה של אינסולין ומהר, התאים צריכים לקלוט את הגלוקוז מהר, דבר שעם השנים יכול לגרום לסוכרת.

12.לדגנים מלאים יש אינדקס גליקמי נמוך הם מתפרקים לאט במעי וכך מעלים באיטיות רמת סוכר בדם. מסיבה זו הלבלב לא צריך להפריש כמות גבוהה של אינסולין. מכאן שדגנים מלאים טובים לחולי סכרת.

13. לדגנים מלאים אחוז גבוה של מינרל הכרום (בעיקר בשעורה) שנחשב למאזן רמות סוכר בדם. עוד סיבה לסכרתיים לצרוך דגנים מלאים.

14. הדגנים מכילים סובין ולכן נותנים תחושת שובע ומונעים בעיות עיכול.

15.ישנם דגנים המכילים את החלבון גלוטן.

16.שילוב בין דגן לקטנייה (שעועית, עדשים, חומוס) יוצר חלבון מלא, ז"א חלבון המכיל את כל החומצות אמינו הנחוצות לגוף. זהו חלבון איכותי מאוד שאינו מעמיס על הכליות. צמחונים שאינן מקבלים מקור חלבוני מהחי, חייבים לשים לב ולשלב בין דגן לקטנייה על מנת שלא יווצר להם מחסור של חלבון.


דגנים עתירי אנרגייה

אמרנט - גרגירים קטנים מדרום אמריקה ממשפחת הירבוז. דגן בעל ערך חלבון מאוד גבוה. כמות סידן, ברזל וסיבים גבוהות מאוד. כאשר משלבים אמרנט עם תירס, אורז או חיטה מקבלים חלבון מלא בדומה לאכילת דג, בשר או עוף אלא שמתעכל ונספג יותר מהר. מכיל מעט גלוטן לכן קל לעיכול.

שעורה- גריסי פנינה

כוסמת- אינה מכיל גלוטן עשירה במינרלים וחלבון

אורז מלא- עשיר בויטמיני B, מגנזיום

דוחן- עשיר בברזל, מגנזיום ואשלגן, ויטמיני B, E, מחזק מערכת עיכול, משפר ספיגה ומגביר אנרגייה.

שיבולת שועל- מכילה שומנים טובים ולכן עוזרת לירידה במשקל. עשירה בויטמיני B, מרגיעה ומחזקת את העצמות.

שיפון מלא- קל לעיכול, טוב לאפיית בצק שאור, מצוין לכבד ומרגיע כאבי ראש.

כוסמין- דגן האם. ממנו התפתחה החיטה. עשיר בחלבונים, סיבים תזונתיים, ויטמיני B ודל בגלוטן. תחליף טעים ומזין לחיטה. מצוין לעצירות, למעי הגס, מקור טוב לאנרגיה.

טף - הדגן האתיופי. מכיל רמת חלבון גבוהה מאוד, רמת סידן, מגנזיום וסידן גבוהות. דגן נהדר. תוספת יומית של 1-2 כפות מהקמח לדייסות, קווקר או סולת, לבצק ללחם, מוסיף ערך תזונתי רב.

בורגול- גרגרי חיטה מלאה סדוקים שבושלו ויובשו. עשיר בחלבון, ברזל, סידן וסיבים תזונתיים, אשלגן וויטמיני B.

קינואה- דגן על המכילה את כל החומצות האמיניות ולכן נחשבת לחלבון מלא ואיכותי מאוד. בנוסף מכילה סידן, ברזל ומגנזיום.


ד"ר איילת רוזנפלד PhD - בריאות טבעית ואיכות חיים

לקבלת מתנה - המדריך השלם לתזונה בריאה:
http://ayeletnewhope.googlepages.com



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב